mihan sabz. www.shopmihansabz.ir

دانستنی‌های مفید کشاورزی

آیا می‌دانید کشاورزی اُرگانیک (زیستی یا طبیعی) چیست؟

 

کشاورزی اُرگانیک نوعی کشاورزی است که در فرآیند تولید و فرآوری محصولات آن (در همه مراحل تقویت زمین و کاشت، داشت و برداشت)، فقط از نهاده‌های طبیعی (همچون کود زیستی یا طبیعی، کمپوست‌ها، حشرات سودمند و ریزجانداران مفید) استفاده شود و از به‌کار بردن کود‌های شیمیایی، سموم، هورمون‌ها و یا دگرگونی‌ها و دستکاری‌های ژنتیکی در تولید آن اجتناب گردد.



آیا می‌دانید به کدام گروه از محصولات کشاورزی تراریخته گفته می‌شود؟


ژن، واحد مولکولی وراثت در یک موجود (ارگانیسم) زنده است. مدتی است که دانشمندان برای مقاوم‌سازی گیاهان در برابر مشکلاتی مانند؛ آفاتِ نباتی، سرمازدگی، کم‌آبی، شوری خاک و امثال آن و به منظور افزایش تولید در واحد سطح، تلاش می‌کنند تا با انتقال ژن محصولات مقاوم به سایر گیاهان، مقاومت آن‌ها را نیز در برابر عوامل مورد اشاره افزایش دهند؛ به محصولاتی که با این روش تولید می‌شوند، تراریخته گفته می‌شود.
اگرچه امروزه برخی صاحب‌نظران به خاطر افزایش جمعیت جهان، استفاده از این روش را اجتناب ناپذیر می‌دانند، اما برخی دیگر دانشمندان بر اساس نتایج مطالعات علمی خود در مورد عوارض جانبی این‌گونه محصولات، ابراز نگرانی نموده و معتقدند، این محصولات در درازمدت سلامت انسان و طبیعت را به‌طور جدی به خطر می‌اندازد.

آیا می‌دانید منظور از کنترل بیولوژیک آفات نباتی چیست؟


عبارت است از کاهش جمعیت آفت‌ها به وسیله دشمنان طبیعی آن‌ها مثل، برخی از کرم‌ها یا کفش‌دوزک‌ها که شته‌خوار هستند. بیشتر روش‌های کنترل بیولوژیک بر پایه جذب بیشتر حشرات مفید در مزارع و باغات پایه‌ریزی شده‌اند.. البته تقویت به موقع گیاهان در فصول مختلف سال نیز آن‌ها را در برابر آفات مقاوم می‌سازد.



آیا می‌دانید چند روش آبیاری وجود دارد؟



آبیاری به ۳ دسته کلی تقسیم می‌شود. ۱) آبیاری سطحی ۲) آبیاری تحت فشار ۳) آبیاری زیرزمینی (البته روش‌های ابتکاری مانند قرار دادن کوزه در داخل زمین و کشت گیاه در اطراف آن نیز وجود دارد).



آبیاری سطحی



آبیاری سطحی یک روش قدیمی و بعضاً سنتی و در عین حال پرمصرف است که معمولاً به سه روش آبیاری کرتی، نواری و شیاری انجام می‌شود و اکثر مردم و همه کشاورزان با آن آشنا هستند.



آبیاری تحت فشار



سیستم‌های آبیاری تحت فشار به روش‌هایی گفته می‌شود که آب را توسط لوله و تحت فشار در سطح مزرعه توزیع می‌کنند و می‌تواند باعث صرفه‌جویی در مصرف آب بین ۶۵ تا ۷۵ درصد شود. آبیاری تحت فشار به دو روش «آبیاری بارانی» و «آبیاری موضعی» انجام می‌شود و روش آبیاری موضعی نیز خود به دو دسته «آبیاری قطره‌ای» و «آبیاری خطی» تقسیم می‌شود.
روش آبیاری قطره‌ای؛ روشی است که در آن آب با فشار اندکی از منبع تا محل مصرف انتقال می‌یابد و آب به‌صورت قطرات مجزا و پیوسته و یا به صورت اسپری ریز و با فشار کم، پای ریشه گیاه را آبیاری می‌کند.
روش آبیاری بارانی؛ روشی است که، آب با فشار در داخل یک شبکه لوله‌کشی شده جریان پیدا کرده و سپس از خروجی‌هایی که روی این شبکه (هوایی) تعبیه شده و آبپاش نامیده می‌شوند، خارج می‌شود.



آبیاری زیرزمینی





در روش آبیاری زیرزمینی، لوله‌های آبیاری با جنس خاص در عمق مناسبی در زیر زمین قرار گرفته و گیاه یا درخت در اطراف آن کاشته می‌شود و با تراوش (نشت آب) از لوله، گیاه آبیاری می‌شود، در این روش ضمن صرفه‌جویی فراوان در مصرف آب، سطح خاک کاملاً خشک و تقریباً عاری از علف هرز است و ریشه گیاه (درخت) به‌خاطر نفوذ در عمق خاک، علاوه بر دسترسی به مواد غذایی بیشتر، در برابر سیل یا باد‌های تند نیز مقاومت بیشتری دارد.

آیا می‌دانید که چگونه می‌شود از سرمازدگی درختان در مناطق سردسیر جلوگیری کرد؟

در ادامه مطلب ... میهن سبز را دنبال کنید

محل احداث باغ را در جایی مانند:






دامنه شمالی ارتفاعات انتخاب کنید که در طول روز دیرتر گرم می‌شوند و در نتیجه جوانه‌ها دیرتر پدیدار می‌شوند، (دامنه جنوبی یا کنار برکه و باتلاق و در سواحل، هوا زودتر گرم می‌شود.) – ارقامی را بکارید که دیرتر از بقیه گل می‌دهند – در مسیر باد (معمولاً سمت شمال که باد‌های سرد می‌وزد) درختان بلند و پر شاخه مثل؛ چنار، زبان گنجشک یا افرا بکارید تا سرما و سرعت باد را کاهش دهند. – در دمای زیر صفر درجه درختان را آب‌پاشی نموده یا زیر آن‌ها سطل پر از آب بگذارید (به ازای هر لیتر آب که یخ می‌زند ۸۰ کیلو کالری گرما آزاد می‌شود) –



با استفاده از بخاری‌های باغی یا سوزاندن موادی مثل چوب و نفت و گازوئیل، هوای باغ را متعادل نگاه دارید. – ذرات معلق دود می‌توانند سرما را به سمت آسمان منعکس نمایند، بنابراین؛ با استفاده از کاه و کُلش و امثال آن، در باغ دود ایجاد نمایید. – برای جلوگیری از یخ‌زدگی گیاهانی مانند؛ انگور و توت فرنگی، خاک باید مرطوب و عاری از علف‌های هرز و شخم نخورده باشد. – برخی از ترکیبات شیمیایی نیز وجود دارند که باعث تأخیر در باز شدن گل می‌شوند.

آیا با مزایا و معایب و انواع کشت محصولات گلخانه‌ای آشنا هستید؟





در روش کشت گلخانه‌ای، امکان تولید انواع سبزیجات، صیفی‌جات و حتی برخی از محصولات باغی مثل انواع مرکبات و یا انگور، تقریباً در همه فصول امکان‌پذیر است.



مزایا



افزایش تولید تا حد ۱۰ برابر در واحد سطح – امکان کاشت مجدد محصول در تمام فصول و در چند نوبت در طول سال (به‌عنوان مثال؛ خیار سه مرحله و گوجه دو مرحله) – افزایش کیفیت محصول تولیدی با رعایت اصول علمی – صرفه جویی فراوان در مصرف آب – امکان استفاده از اراضی غیر قابل کشت (به روش بدون خاک یا با انتقال خاک) و در نهایت استمرار و افزایش درآمد.



معایب



 هزینه اولیه احداث گلخانه نسبتاً زیاد است و نیازمند مراقبت دائمی است.



آیا می‌دانید، شبکه تلویزیونی کشاورزی یکی از موفق‌ترین روش‌های رشد کشاورزی در بسیاری از کشور‌های جهان محسوب می‌شود؟


بسیاری از کشور‌ها توانسته‌اند با ایجاد شبکه تلویزیونی کشاورزی تأثیرات شگرفی بر افزایش کمی و ارتقاء کیفی محصولات کشاورزی خود داشته باشند و به یک تولیدکننده و بعضاً صادرکننده بزرگ در برخی از محصولات تبدیل شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منوی اصلی